Anmeldelse af "Hvad himlen kan fortælle os"

Der er sket noget lidt sært, som jeg ikke helt kan beslutte mig for, om er godt eller træls. Jeg har fået en mail fra politikkens sagnomspundne børnebogsanmelder, Steffen Larsen, om at han har anmeldt min bog med Videnskabshistorier for børn, givet den fire hjerter og i øvrigt sammenligner den med Sofies Verden - men at den desværre ikke nåede at komme i avisen inden forældelsesfristen … Men jeg har fået lov til at bringe anmeldelsen her, som en slags plaster på såret vel.

(du kan læse hele teksten under billedet)

Skærmbillede 2019-04-26 kl. 12.50.47.png


“Williams verden

En klog og smittende indføring i himmelrummet og alderskløften

Gertrude Kiel: Hvad himlen kan fortælle os. Character Publishing, 252 sider, 350 kroner

(4 hjerter)

Husker du ”Sofies verden” af norske Jostein Gaarder? En bog for børn (og andre interesserede) om filosofi. Det var den mest solgte bog i hele verden i 1995. Fra Cape Town til Kirkenes. Det er ikke sikkert Gertrude Kiel når samme højder med ”Hvad himlen kan fortælle os”, der er en ”videnskabshistorie for børn”, men den kunne lige så godt have hedder ”Williams univers,” og den er alle pengene værd.

Det er en klassiker, når et opvakt barn skal holde ferie hos et mut familiemedlem. William har ikke andet valg end at bo en uge hos fru Lund alias tante Gunvor. Det ligner nedtur, men det bliver den smukkeste melodi, når kvik dreng møder nørded himmelkigger. Solen er så rød, tante! Og måske hører de to også stjernernes sang til sidst?

Sofie ramte skiven rent, fordi tiden havde brug for en (små)folkelig undren og opdatering af de store tænkere. Det skulle ikke undre, om der lige nu også er brug for at forstå mekanikken i verdensuret. Gertrude Kiel formidler så letfodet og elegant om d’herrer Brahe, Newton og Kopernikus.. Hun har også stor forståelse for spillet henover alderskløften. Der er ikke et ondt ord – eller et svært ord – i denne videnskabshistorie, som er børnevenlig helt ned i illustrationerne af Gunvor Rasmussen. Det ene spørgsmål tager det næste med sig og leder læseren fra problemerne med at placere påsken i fortiden til solens placering i vor midte og de underlige lyde, der breder sig op fra tante Gunvors ikke eksisterende kælder. Mystik skal der til!

”Hvad himlen kan fortælle os” er en klog og smittende indføring i et stof, som mange tænksomme børn måske går død i skolen i, fordi universet også skal forstås med hjertet (og stjernesangen med øret). Williams verden er for alle sanser.”