Det lidet mystiske mysterium om Benelbrio

Jeg har fået et spørgsmål i en mail fra en ung læser af 'Tidsjagten'. Han er ikke den første, der stiller det spørgsmål, så med hans tilladelse, bringer jeg det, samt afsløringen (som viser sig ikke at være særligt mystisk), her:

Jeg synes Benelbrio er et meget specielt navn, har det en speciel betydning?"

"Benelbrio … Jeg må vist hellere være ærlig og afsløre, at det er temmelig fjollet. I historien betyder Benelbrio noget på Ferundinnernes sprog, men i virkeligheden er det et lyveord. Og det er smadder tarveligt at putte sådan et lyveord ind i en bog, der måske skal læses højt, for ingen kan finde ud af, hvordan man skal sige det. Selv udtaler jeg det sådan “Bændel-brio” med tryk første stavelse. Når jeg har holdt fast i navnet alligevel, er det fordi hele fortællingen begyndte med det navn, og så kunne jeg jo ikke så godt bare smide det overbord.

Navnet opstod i et sommerhus for mange år siden sammen med en skrivegruppe. En aften spillede vi børne-scrable, hvor reglerne var, at alle ord gjaldt, hvis man bare kunne udtale dem. Og der opstod Benelbrio. Han blev hurtigt til en luftkaptajn med en flyvende digtjukeboks, som vi byggede i papmaché, og som vi optrådte med på Roskilde Festivals Spoken Word scene. Og Benelbrio blev naturligvis også til en skriveøvelse, hvor vi hver især gav vores bud på, hvad Benelbrio var for en. Og den historie, jeg skrev, handlede om en gammel søulk. Oprindelig var det bare en lille, stille historie. Men så kom Otto til, og så begyndte den at vokse."